10 Mart 2009 Salı

Şeker şurubu ile Maltoz ağırlıklı şurup ,APIFONDA,APIINVERT (invert şurup) karşılaştırılması

Arı ailelerinin klasik besleme yemi şeker-su şurubudur.Piyasada endüstriyel olarak üretilmiş şurup(APIINVERT) ve keklerde(APIFONDA) mevcuttur ve Südzucker firması tarafından “çok hızlı tüketilir “,”en faydalı yem” ve “optimum sindirim sağlar” şeklinde sunulmaktadır.Uzun yıllardır yapılan karşılaştırmalı araştırmalar APIFONDA ve APIINVERT in şeker-su şurubu (2:1 ,3:2 ve 1:1) ile kıyaslanmasında hiçbir farklılık tesbit edilemedi ne arı ailelerinin besleme öncesi ve snrası gelişiminde ne de arı ailelerinin kışlama esnasındaki durumu hakkında.Buradan şu sonuca vardık kullanılan yemden ve su oranından bağımsız olmak üzere kullanılan yemin-şurubun yapımında kullanılan 1kg kuru miktar peteklerde stoklanan 1kg kış yemine eşittir.(Liebig 1994).Aşağıyukarı yedi yıldır piyasada tarımsal şekerlerden üretilen (maltoz ve türevleri) yemler daha kuvvetli şeker yapısı ile APIINVERT ve şeker-şurubundan farklılık göstermekte olan satılmaktadır.Mautz ın 1999 da yaptığı test çok kötü sonuçlar vermiştir sönen kovanlar için yüksek boya miktarı ve kalan atık sebep gösterilmiştir.Ayrıca kullanılan yem kristalleşmişti yüksek maltoz oranından dolayı.
Südzucker firması broşüründe arıların yemlenmesi hususunu tarımsal kuvvetli şekerden üretilen yüksek maltoz içerikli şuruplardan kaçınılması gerektiğini belirtmektedir .(Mautz 1999 kaynağına dayanarak)

Materyal ve Metod
Arı yemi denemeleri 1999/2000 den 2005/2006 yılına kadar sürdürülmüştür.Her yıl 45-150 arası anaç ve oğul arı aileleri 3-10 arası değişik yerlere dağıtımı yapılmış halde çalışıldı.Arı aileleri haziran temmuz dan ekim ayına kadar ve marta kadar Liebefelder metodu ile ölçülmüştür.Öyleki yemleme öncesi ,esnasında ve sonrasında ve de kışlama süresince ölçümler yapılmıştır daha doğru bir sonuca ulaşılabilmesi için.
%85 lik formik asit ile gerekli varroa mücadelesi yapılmıştır.


Yedi yıl süren ve her yıl değişik yerlerde olan 45-150 arası arı ailesinin şeker şurubu ile diğer fabrikasyon ve el yapımı invert tarzı şurupların teste tabi tutulduğu bir araştırmanın sonucu:

Yedi yıl boyunca 39 değişik yerde yapılan çalışmalar göstermiştirki ;fabrikasyon yada el yapımı üretilen yemler maltoz ağırlıklı şurup ve invert tarzı şuruplar (APIFONDA,APIINVERT v.b) şeker şurubu ile mukayese edildiğinde ne pozitif ne de negatif etki farkı görülmüştür.

Bu sonuç besleme esnasındaki ve sonrasındaki koloni gelişimi ve kışlama dahil değerlendirilerek varılan sonuçtur.

Bu tür şurupların avantajı uzun süre bozulmadan (bir yıl kadar) kalmalarıdır.

devamı ediyorum ...

Hohenheim UNI Arıcılık Enstitüsü
orjinali
https://www.uni-hohenheim.de/bienenkunde/Maltosesirup.pdf

6 yorum:

ali yener dedi ki...

BU ÇALIŞMAYI YAPANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN DEMEKKİ İNVERT İLE ŞEKER ŞURUBUNUN ARASINDA FARK YOKMUŞ BİRİLERİ AMERİKAYI KEŞFETMEMİŞ

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Selamlar,

Evet belki birileri amarikayı keşfetmemiş ama, birilerininde dediği gibi arılarınmıza da hiç bir zararıda yokmuş, artılarından başka.
Bak bir kaç tanesini sayayım.

1- Arı kendi vücüdunda inverdt şurubu sakkoroz şuruptaki gibi glikoz ve fraktoz'a ayırmak için yorulmuyor

2- İnvert şurup uzun süre ekşimeden durabiliyor.Arılığına uzak olanlar için çok önemli bir durum.

3- Şeker kokusu olmadığı için arıların yağmacılık eğilimine girmemesine sebeb oluyor.

bunlar bile invert şurubu tercih etmemize yetmezmi dostum.

muhteşem turunç dedi ki...

İsmail abi bu seferde bakıyom sen orta yapıyon:))

Kenbiloğlu dedi ki...

Arkadaşlar,

bu çeviriyi yapma amacım sadece ve sadece ufakta olsa memleketimizde arıcılığın gelişmesine katkıda bulunmak.Herkes kendisi için doğru olanı uygular.Ben burada dikkat edilirse hiç kendi yorumumu katmıyorum yapılan araştırmaları birebir yayınlıyorum.

hepimize bol bereketli bir sezon
dileğiyle selamlar..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İsmail bu invert şurubun zaten bozulmaması en çekici yönü. Bir kaç kovanı olan her zaman taze şurup yapıp arılarına gerektiginde teşvik yada yükleme yapar. Birde bu çok arısı olanları bir düşün. Elinin altında uzun süre bozulmayan şurup olursa süper olur. Arılara yükleme yapmakla alakalı bir şey biliyorum ama burası yetmez. İlerde haber yaptıgımda daha iyi anlaşılır mevzu. İnvertin avantajlarını Zafer abi zaten yazmış.

ali yener dedi ki...

zafer kardeşim 1 arılar günde ortalama en az 40 50km uçuş yapıp binlerce çiçeğe konar ve nektarı bala çevirir şekerin arıyı yoracağına pek inanmıyorum.2şurubun ekşimesine gelince bizim gibi çok arısı olanların örneğin 100 ile 200 arısı şurubu yapıp saklama durumumuz zaten yok ekşime diye bişe olmadı şu ana kadar.3yağmacılığa gelince yağmacılık tamamen arıcının hatasından meydana gelir örneğin çevreye bal yada şurup damlatmak ,zamansız kovan açmak vs ama en önemlisi arılıkta anasız ,yalancı veya zayıf koloniler bulundurmak vs.bunların hepsi bir araya geldiğinde yağmacılık kaçınılmaz.4burada artık son kez söylüyorum invert şuruba kesinlikle karşı değilim karşı olduğum tek çözüm gibi gösterilmeye çalışılması bu konuda bir daha yazmıyacağım İYİ BİR SEZON GEÇİRMEN DİLEĞİYLE ALLAHIN SELAMETİ ÜZERİNE OLSUN .