19 Mart 2010 Cuma

Arılara Şurup



Yarın nasipse arılara 400-500 gr şurup vereceğim,benim şurup bal-şeker su karışımından oluşuyor.

Almanyada arıcılara danışman olarak cevap veren enstitüde görevli kişi invert şurup nasıl yapılır diye sorduğumda şeker su karışımına %10 ısıtılmamış (50 derecenin üzerinde)bal katılarak invert şurup oluşturulduğunu söylemişti.Baldaki enzimler şekeri parçalayıp invert ediyor.

Önemli konu şurupta yüksek HMF oluşmasın,yoksa inverte karşı değilim.

Anlayamadığım bir konu bazı arkadaşlar işine gelince bilim diyor bilimci geçiniyor.İşine gelmeyince bilimi bir kenara koyuyor.Bilim ya vardır ya da yoktur ortası olmaz :))

6 yorum:

ali yener dedi ki...

yahu bunu birkaç sene önce söyleseydinya bu kadar tartışma çıkmazdı yapımıda hiç zor değilmiş bilimsel hiçbir özelliğide yok bal şeker tühh
ama ben yinede normal şurpla invert şurup arasına arılar üzerinde bir fark göremedim ya bizim arılar bu işten anlamıyor yada yada neyse

Kenbiloğlu dedi ki...

Sayın abim,

zaten bilimsel araştırmalarda (HMF si 15mg da az )invertle normal şurup arasında arıların gelişimi.ömrü açısından
bir fark olmadığını belirtiyor bilimsel olarak.

Selamlar

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

İsmail kardeşim selamlar,

hayırlı çalışmalar diler sezonun başarılı geçmesini teminni ederim.

Şu invert tartışmasını alevlendiren, benim invert kek yaparken dalgınlığımdan ısısnı kontrol edemediğim ve karamelleştirdiğim şurup sebep olsada kabahat şurupta değil benim dikkatsizliğimde. ve bu hatamıda bazı dostlarımızda eline koz geçmişcesine kendi hesapları için kulllandılar.

ben inverti, uzun süre dayandığı ve kokusu az olduuğu için yağma eğilimini minimize ettiği için tercih ediyorum.

sizin tarif ettiğniz yöntemle içine bal katarak kokuyu artırıp yağma eğilimi tehlikesi olmazmı ve uzun süre dayanıklı olabilirmi diye bir soru aklıma geliyor.

yapptığnğz şurupla ilgili gözlemlerinizi ve birazını bekleterek dayanma süresini ne kadar olduğunu yazarsanız deneyimlerinizden faydalanırız.

ilimi bir kenara atamayız tabi ama birde ilmin yanıldığı konularıda göz ardı etmemek lazım.
uzun yıllar yumurta ve tereyağını bizlere kalp için zararlı diye tanıtan ilim adamlarımız bunun yalnış olduğunu ve yumurta ve tereyağından özür delediklerini basın yayından okumadık mı.

mcsumer dedi ki...

İsmail Bey, Merhaba!
Bu şurupta inversiyon işlemini baldaki enzimler yaptığına göre; şuruba katılacak bal miktarını, daha doğru ifadeyle şuruptaki bal ve enzim oranını artırsak daha iyi olmaz mı?

Yine de iki noktaya dikkat etmek gerekeceğini sanıyorum: Ya arıların bir-iki günde alabilecekleri miktarda şurup vermeliyiz ya da şurubu 1:1 değil 2:1 gibi yoğun hazırlamalıyız. Her halükarda vereceğimiz şurubun "taze" olması her açıdan iyi olacaktır.

Sağlıklı Günler Dilerim.

Kenbiloğlu dedi ki...

Zafer Abi ,

bende senin gibi tü arıcılar için hayırlı iyi bir sezon olması dileğiyle diyorum

Zafer abi şurubun karamelleşmesiyle kozla bu işlerin bağlantısı yok.Bütün bilimsel yayınlar derki kaynama durumundaki şeker su karışımına herhangi bir asit ilave edildiğinde yüksek HMF oluşur bu da arılar için zararlıdır (15 mg dan fazlası)
invert zararlıdır demiyorum yüksek HMF zararlıdır.

Şurubun dibinde 200-300 gr kaldı bakalım bozulacakmı,berber göreceğiz.

selamlar

Kenbiloğlu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.