31 Mart 2008 Pazartesi

Yavru üşümesi mi,varroa deformasyonu mu?





Pazar günü kontrolde bir kovanın önünde fotğraftaki görüntü vardı,varrodan mı yoksa yavrular soğukta kaldığı için mi tam karar veremedim.Fikri olan varsa bekliyorum yorumunuzu
Benim tahminim varroadan zarar görmüşler,çünkü erkek pupalar .Varroanın da öncelikli tercihi.
Kovan da güçlü kovanlarımdan biri 9 çerceve.

7 yorum:

Hasan ÇINARLIK dedi ki...

Bence ne yavru üşümesi ne de varoa,
bu mum güvesinin işidir. Yavrulu çerçevelere kapalı yavrulara dikkatlice bakmanı öneririm...

Ali Türk dedi ki...

Varroa olması lazım,birde yiyecek durumu nasıl bu arının.Kovan az yiyecek varsa yavruyu sökmüş olabilir.

Mustafa Kemal dedi ki...

Bence varroa.
Kanatlarının durumu beni böyle düşünmeye teşvik ediyor.Kavanı incelemek ve sır tarağı ile 5-10 erkek arıyı çekerek incelemek gerekir.
Üşümeden ölen arıyı diğer söküp atar oradaki görüntüde buna yakındır ancak bu durumda parçalanmış arılara raslamak gerekir.

TUNCAY ERDEM dedi ki...

Resime gore bence, disariya atilan gozden cıkmıs erkek varoyadan, digerlerinin üşümeden olma ihtimali çok yuksek...

Ballı Baba dedi ki...

Sayın hocam bu mevsimde biz üşüdük diye arılar üşümez bundan endişeniz olmasın. Görüntülerde deforme olan arılar gözler kapandıktan sonra atıldı. Varroa zararı var ve kovanınızda bu kadar yavru ölüsü attığına göre epeyce var demektir. Acilen ilaçlama yaparsanız sorun düzelir. Bereketli bir sezon dilerim.

Kenbiloğlu dedi ki...

Selahattin Abi doğru diyorsunda benim anlayamadığım pazartesi 4. kez plusmat ile varroa ilaçlaması yaptım havayı mı gitti ,etkisiz mi kaldı acaba ilaçlama ?

AVŞAR ARICILIK ALI ÇANDİR dedi ki...

sadece plusmat değil,tüm arı ilaçlarında havanın durumu çok önemlidir,yani doğru zamanda doğru uygulama yapmak gerekir,ayrıca aynı ilacı sürekli kullanıldığında etkisi azalıyor,4 defa aynı ilacı yaptım demişsiniz bu doğru yontem değil,çaprazlama yapmanız gerekir,ama içerik maddeside değişik olması gerekiyor,mesela plusmat yaptınız,arkasından,vamitrat-va uyguladınız diyelim,yine fayda etmeyecektir,çünki etken maddesi aynı amitraz içerir,ama formiset,varrostop,v.s v.s gibi yaparsanız çok etkili olacaktır,bunlar sadece bir örnekti,yanlış anlaşılmasın,çalışmalarınızda başarılar dilerim